Volgers

vrijdag 16 december 2011

Postzegels met Textiel erop (4) ????

Friedensreich Hundertwasser 
wordt op 15 december 1928 als Friedrich Stowasser geboren in Wenen, als zoon van een technische beambte en Joodse moeder. Al kort na zijn geboorte sterft zijn vader, waarna hij enkel door zijn moeder wordt opgevoed. Hij volgt onderwijs aan een Montessorischool in Wenen, wat grote invloed heeft op zijn voorkeur voor levendige kleuren en respect voor de natuur.
(Zegel uit 1982 van Cabo Verde getiteld "Vapor". Deze zegel is in 1985 nogmaals als serie met nieuwe waarden en in nieuwe kleuren uitgegeven.)

Als kind verzamelt hij kiezelsteentjes en gedroogde bloemen, waarmee hij al op jonge leeftijd blijk geeft voor zijn belangstelling voor het kleine, het detail en de natuur, die voor hem waardevolle zaken zijn. Op latere leeftijd uit zich dit o.a. in zijn verzamelingen Venetiaans glas en Japanse stoffen.

(Uitgiften van Luxemburg (1995) getiteld "The little path" en "Arcade House and Yellow Tower) 
In 1934 maakt de jonge Friedrich zijn eerste tekeningen. Na het gymnasium meldt hij zich in 1948 aan bij de Academie voor Beeldende Kunsten in Wenen, waar hij het echter maar drie maanden uithoudt. Hij heeft een veel te onafhankelijke geest en wil niet in een bepaalde richting gedwongen worden. Hij ontwikkelt al snel een geheel eigen stijl, waarin hij sterk beïnvloed wordt door de werken van Klimt, Schiele en Klee.
Na een aantal lange studiereizen door Oostenrijk, Italië en Sicilië vestigt hij zich in 1949 bij René Brô in Parijs, waar hij de naam Friedensreich Hundertwasser aanneemt. Al snel heeft hij veel succes met zijn schilderijen, waarin de mens en de natuur centraal staan. In de jaren ‘50 en ‘60 heeft hij een aantal bijzonder succesvolle tentoonstellingen, onder andere in Parijs, New York en Tokyo, en is zijn naam in de moderne kunst definitief gevestigd.

De oplettende lezer zal nu misschien denken, hij is een schilder, dat is geen textiel. Dat klopt helemaal. De reden dat ik bovenstaand verhaal heb geplaatst is omdat een heleboel Quiltsters inspiratie halen uit de kleurrijke schilderijen van hem. En er worden veel cursussen gegeven om zijn schilderijen om te zetten naar kleurrijke quilts.


Kijk maar eens op de volgende link daar staan enorm veel afbeeldingen van quilts die gebaseerd zijn op zijn werk. Veel plezier met kijken.

4 opmerkingen:

 1. Heel bijzonder, ik vind zijn schilderijen ook zo mooi! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Anita, weer zo'n enig logje. Nu weet ik ook wat meer over Hundertwasser. Ik kijk altijd met bewondering naar de quilts die op zijn werk zijn geïnspireerd. Wie weet ga ik ooit nog eens zo'n cursus doen. Die kleuren spreken mij heel erg aan, dat snap je wel.
  Lijkt me leuk om deze logjes (want er komen er vast meer) in een boekje te verzamelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat veel van die quilts zeg en leuk dat je de geschiedenis erbij vertelt!Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schilderijen omzetten naar quilts is wel een mooie uitdaging.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen