woensdag 31 oktober 2012

Chiang Mai Thailand


Op Mijn verjaardag kreeg ik van een lieve Thaise vriendin, een tas, die ze gekocht had toen ze afgelopen januari in Thailand was. En wel in het gebied Chiang Mai, bij de Palong-stam, ook wel Longnecks genoemd.

In Handwerken zonder grenzen heeft ook al eens een artikel hierover gestaan.Nieuwsgierig geworden naar het lokale handwerken daar, ben ik op het Internet gaan zoeken en ben ik onderstaande informatie tegengekomen.

Hieronder zie je een foto van een vrouwelijk lid van de Palong-stam. Nu zie je ook waarom ze "long-necks" worden genoemd.Vanaf vroege leeftijd krijgen de meisjes koperen ringen om hun nek, en elk jaar worden er ringen toegevoegd.

Ik was erg blij met de tas. De tas is gemaakt van lokaal geweven stof, met veel verschillend borduurwerk in kruissteek erop, en kleine patchwork lapjes van zijde. Een mooier cadeau kun je niet wensen als liefhebber van handwerk en textiel,toch?
Op de foto hierboven zie je een mevrouw weven, ook een Palong, maar zonder de nek-ringen.

Ik wil ook laten zien, waar het gebied is waar deze mensen wonen, en een klein beetje geschiedenis vertellen.

Chiang Mai, is de hoofdstad van de provincie Chiang Mai. De plaats ligt zo'n 700 km ten noorden van Bangkok tussen de hoogste bergen van het land. De rivier de Ping stroomt door de stad en is een zijrivier van de Menam.
De laatste jaren is de stad in hoog tempo gemoderniseerd, maar is niet zo'n wereldstad zoals Bangkok dat is. Er zijn veel redenen waarom er jaarlijks duizenden toeristen naar de stad komen. Onder andere vanwege de belangrijke strategische ligging in het verleden in verband met de zijderoute. Later is de stad vooral een belangrijk centrum geworden voor handwerken, paraplu's, juwelen (voornamelijk zilver) en houtsnijwerk.

In de omgeving van Chiang Mai is heel erg veel te zien. U kunt een bezoek brengen aan één van de vele dorpjes van bergstammen die al eeuwenlang hun eigen traditionele levenswijze volgen zoals de Palong of ‘Longnecks’ of de White Meow stam. De bergvolkeren in het noorden van Thailand zijn zeer bijzonder. In de loop der eeuwen (maar vooral gedurende de laatste 100 - 200 jaar) zijn ze vanuit China, Tibet en Myanmar naar Thailand gekomen. Sinds 1976 is het beleid van de Thaise overheid erop gericht hen in de Thaise maatschappij te integreren en hen eventueel het Thais staatsburgerschap te verstrekken. Tijdens een trektocht door het gebied rond de plaatsen Chiang Mai en Chiang Rai kunt u verschillende van deze bergvolkeren ontmoeten.

Er zijn zeven grotere stammen: de Lahu, Yao, Karen , Hmong (Meo), Lisu, Akha en de Lawa. Elk volk heeft zijn unieke identiteit, cultuur, religie, taal, kunst en klederdracht. Gemeen hebben ze dat ze alle in het hoogland wonen en hun hoofdbestaan in de landbouw vinden. Alle stammen zijn gastvrij en ontvangen graag bezoekers in hun dorpen, niet alleen om hen te laten kennismaken met hun levenswijze, maar vooral om hun karige inkomen aan te vullen.Naast de 7 grote stammen, leven ook enkele kleine tot zeer kleine bergstammen in Noord-Thailand, zoals de Khamu, Mlabri, Thins en Palong.De bekende Padaung ('Long Necks') zijn een sub-stam van de Karen. Zij zijn bekend vanwege het dragen van koperen ringen rond de nek.

3 opmerkingen:

  1. Wat een schitterend artikel,
    Fijne dag groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij heb ik hier eens een lezing over gehad bij een gildedag en ik vind hun maaksels geweldig!
    Ben wel benieuwd naar de tas, knuffel
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als kind was ik geobsedeerd door al die ringen om hun nek! Ze kunnen die niet meer af doen, daar is de nek veel te slap voor. Het is wat hè, zulke tradities. Eigenlijk heel vreemd, net als die minivoetjes van de Chineze vrouwen vroeger. Maar hun kleding en handwerk is prachtig.
    Zullen we Anita ..... ? Koffertje pakken en die bergen in ....? Ik vind het super om zulke mensen te ontmoeten.
    Ik ben, net als Lida, wel nieuwsgierig naar die tas hoor!

    BeantwoordenVerwijderen