Volgers

zaterdag 10 december 2011

Postzegels met textiel erop (3 )

Bhutan, uitgesproken en ook wel geschreven als Bhoetan, officieel het Koninkrijk Bhutan, is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent. Bhutan is één van de minst ontwikkelde landen ter wereld.

De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken


Waarom dit hele verhaal? Een tijdje geleden is een vriendin van mij naar dit land op vakantie geweest, en toen ze terug kwam had ze een cadeautje voor mij.
Dit mooie velletje met vier postzegels waarop geweven kleden staan, met een plaatje ernaast van een vrouw die aan een weefgetouw zit. Je snapt dat ik hier heel erg blij mee ben. Ik heb op het Internet nog meer informatie opgezocht over weven in Buthan.


vlag van Bhutan
Textiel, en weven in het bijzonder, speelt een belangrijke rol in de cultuur van Buthan. In een land waar tot enkele decennia geleden, elk dorp, elk gezin, praktisch zelfverzorgend was, was het maken van kleding een taak van huisvrouwen. De vrouwen sponnen, verfden en weefden. Al wevend leefden zij zich uit in steeds mooiere patronen en kleurenvariaties. De patronen zijn streekgebonden en worden doorgegeven van moeder op dochter.
De materialen die zij gebruiken:
- wol van schapen en Jaks
- zijde (voor feestelijke gelegenheden)
- katoen

4 opmerkingen:

 1. Ik heb een paar jaar geleden enkele kledingstukken gezien tijdens een lezing bij het gilde, ongelooflijk mooie kleding maken ze daar! Prachtige postzegel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi Anita, die postzegels.
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk was je blij met dat cadeau(tje)! Zo bijzonder Anita. En zo leuk dat je n.a.v. die postzegels ook zo'n verhaal kan vertellen. Het is natuurlijk een land waar wij hier weinig van weten. Daarom is het zo leuk. Dit worden allemaal interessante logjes!! Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anita
  kan mij voorstellen dat je blij bent met deze postzegels en ik kan er weer wat van leren door al die verhaaltjes van jou.
  Fijne zondag
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen